Mag ik de hond uitlaten?

Op safari heb je oog voor alles. Omdat het er thuis niet is, of omdat je er bedrijfsblind voor bent geworden. Survivalgidsen Jan en Jos nemen je mee op Safety Safari en werpen frisse blikken achter poorten en hekken. 

mei-2020.jpg

We liepen op een gewone doordeweekse dag door het centrum van Amsterdam. Nou ja, gewoon. Wat is gewoon in coronare tijden? Bijkans lege straten: weinig verkeer, geen toeristen. Je hoort vogels zingen en – als je goed luistert – zelfs bloemknoppen openbarsten. We zijn kind aan huis bij een bouwer die bruggen vervangt. Vandaag gaan we er veilige blikken delen.

Pitbull
We staan aan een gracht met een bakkie koffie, op virusvrije afstand, te praten met Karel. Een beer van een vent. Hij is onderaannemer, sloper, stratenmaker, grondwerker, GWW’er. Eigenlijk is en kan Karel alles. Maar toch heeft hij sinds kort een hulpje. Hij neemt ons mee naar zijn speeltje, steun en toeverlaat en grote droom ineen. Hij showt ons zijn minishovel, Pitbull geheten. Al zo lang wilde hij dit ding hebben. Na lang zeuren bij de baas was het zover. Al binnen een dag veroverde het beest ieders hart. Karel legt ons geestdriftig uit dat hij samen met deze knaap alles fixt wat je in je eentje niet lukt. Zo kan er bijvoorbeeld een bak op: dan kun je zand schuiven. Met een rasterbak ervoor kun je stenen heen en weer crossen. Er kunnen ook vorken aan, zodat je pallets kunt verplaatsen. Je kunt ermee hijsen, trekken en slepen. Het is een alleskunner, zo meent Karel.

Uitgelaten
Normaal gesproken staan deze slopers niet te popelen om boodschappen te doen voor lunch of magazijn. Maar nu verdringen ze zich voor dat soort klusjes. Iedereen wil de Pitbull graag uitlaten. Het ding heeft luchtbanden, dus je kunt er prima mee over straat rijden. En dat gebeurt dan ook volop. Lekker door de stad cruisen in een heuse grote-jongens-cabrio met viercilinder turbo en een vermogen van vijfenveertig paardenkrachten. Een helm hoef je niet op: je kunt je haardos laten wapperen want de ROPS (Roll Over Protection Structure) en FOPS (Fully Object Protection Structure) bieden bescherming. 

Toys voor boys
Het is prachtig om te zien hoe graag stoere, sterke mannen, zich uitsloven om ergonomisch te werken. Voor de komst van de Pitbull werden veel zware klussen ‘effe snel’ met eigen paardenkracht gedaan. Meestal niet op de meest gezonde en veilige wijze. Nu deze stoere hulp er is, is dat verleden tijd. De bedrijfshond krijgt voor elkaar wat met veel voorlichting, preken, smeken en berispen maar matig lukte. En eigenlijk weten we natuurlijk wel dat het zo werkt. Als de gezondste en de veiligste oplossing de meest aantrekkelijke is dan is arbo ieders hobby. 

Goed gedaan Karel!

Jan Snijder, survivalgids - veiligheidskundige – arbeidshygiënist
Jos Bus, survivalgids – communicator 

Jos Bus