Over de vloer

Op safari heb je oog voor alles. Omdat het er thuis niet is, of omdat je er bedrijfsblind voor bent geworden. Survivalgids Jan Snijder neemt je mee op Safety Safari en werpt een frisse (en koele) blik achter poorten en hekken.

Schermafbeelding 2020-06-10 om 13.17.16.png

Ik kom bijna dagelijks op bouwprojecten. En dus kom ik veel over de vloer bij uitvoerders.Dat zijn mensen (doorgaans mannen) die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen op de bouwplaats. Op hun bouwplaats. Ze sturen het hele bouwteam aan. De hele duiventil van in- en uitvliegende onderaannemers. De hele bonte stoet van tientallen specialisten. En geloof me, dat aansturen is ingewikkelder dan wat de minister president of de bondscoach van Oranje doet. De uitvoerder moet er namelijk niet alleen voor zorgen dat er planningen gehaald worden tegen de gewenste kwaliteit en binnen het afgesproken budget. Hij moet al die topprestaties ook nog eens veilig en gezond leveren met een team dat geen team is. Sommige van zijn spelers zijn gelouwerde cracks met bijbehorende sterallures. Anderen zijn pupillen die nu eindelijk ook eens met de grote jongens mee mogen doen, op een heus groot veld met een echt schafthok. Sommigen spreken de taal. Anderen begrijpen niks van wat er gezegd wordt. En er zijn er die nog niet eens over een clubshirt en beschermingsmiddelen beschikken. 

Tactiek
De diversiteit van het bouwteam is enorm. Maar wat al deze spelers gemeen hebben, is dat ze op tijd bij het trapveldje arriveren. Al rijden ze dan geen glanzende bolides zoals de jongens van de bondscoach, maar gebutste busjes. Ze melden zich ‘s ochtends in alle vroegte bij de keet van de uitvoerder. En wat daar gebeurt is cruciaal voor het succes, de prestatie en de veiligheid van het team. Dan worden de bouwspelers namelijk geïnstrueerd en gebriefd. Hoe goed dat gaat, kun je aflezen aan de vloer van de bouwkeet. Dat zit namelijk zo…

Zandloper
Je hebt bouwketen met veel zand op de vloer en je hebt er die schoon zijn. Daar waar je bergen zand kunt wegscheppen is het vaak erg gezellig. Het heeft iets van een bruine kroeg. Veel volk over de vloer. Veel lawaai. Overal troep. Papier. Koffie.

De hele dag door lopen daar bouwspelers binnen bij de uitvoerder. Het soort vragen is vaak van pupillenniveau: “Heb je een AA-batterijtje voor me want dat ding doet het niet”. Of “Nou was ik met die klus bezig, maar hij daar zegt dat het niet klopt, weet jij hoe dat zit?” 

Deze uitvoerder heeft het werk en zijn team duidelijk niet goed georganiseerd. 

Ik kom ook in bouwketen waar bijna geen zand op de grond ligt. Daar huist tien tegen één een uitvoerder die de tijd neemt voor briefings en werkopstart. ’s Ochtends staat er vaak een rij voor zijn keet. Eén voor één melden de spelers zich. Ze krijgen rustig uitleg en instructie voor ze aan het werk gaan. Ook neemt zo’n uitvoerder uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden voor aanvang van het werk. De opstart duurt dan wat langer, maar gedurende de wedstrijd kent iedereen zijn taak en positie en hoeft niemand steeds naar de trainer te sloffen. 

Hoe schoon zou de vloer van het torentje zijn?

Jan Snijder, survivalgids - veiligheidskundige – arbeidshygiënist

Jos Bus